HaNDL sendromu

HaNDL sendromu nedir?

HaNDL sendromu baş ağrısı, nörolojik kayıp ve BOS‘ta hücre artışı (‘headache, neurological deficit, lymphocytic pleocytosis’) kelimelerinin kısaltılması ile isimlendirilen bir hastalıktır. Türkçe’de buna BaNDL sendromu da denmektedir. HaNDL sendromunda yeni gelişen uzun süreli şiddetli baş ağrısı ile birlikte ortaya çıkan geçici nörolojik bulgular izlenmektedir. Nörolojik kayıp sıklıkla saatler içinde düzelen konuşma bozukluğu, kelime bulma güçlüğü, bir tarafta uyuşma ve güç kaybı şeklinde olmaktadır.

HaNDL sendromunun nedeni nedir?

HaNDL sendromunun nedeni henüz bilinmemekle birlikte, hastalığın otoimmün (bağışıklık sistemi ile ilgili) bir hastalık olabileceğine dair bilimsel kanıtlar vardır.

HaNDL sendromu uzun süreli nörolojik bir hasara neden olur mu?

HaNDL sendromunun tipik seyri tek bir epizod şeklinde olmaktadır. Bu dönemde 1-10 atak geçiren hasta, sürecin sonunda düzelir ve başka bir atak olmaz. HaNDL sendromunun tekrar etmesi ise çok nadirdir. Yine çok nadiren kafa içi basıncının artmasına bağlı bazı nörolojik sorunlar izlenebilmesine rağmen genellikle bir hasar bırakmadan kendiliğinden düzelir.

HaNDL sendromunun tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Bu hastalıkta hastalığın nadir izlenmesi sebebi ile kontrollü tedavi çalışmaları bulunmamaktadır. Hastalığın ortaya çıkmasında migrendekine benzer bir mekanizma olması nedeni ile migrende işe yarayan antiepileptik tedaviler ve kortizon tedavisi kullanılmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Limbik ensefalit

Menenjit

Migren

Baş ağrısı

Beyin omurilik sıvısı (BOS, bel suyu) incelemesi